Nämä perusoikeudet eivät toteudu Suomessa!

01/12/2025

Perusoikeudet ovat niitä perustavanlaatuisia, jokaiselle yhdenvertaisesti kuuluvia oikeuksia, jotka on turvattu Suomen perustuslaissa. Kaikki niistä eivät toteudu.

Kategorisesti perusoikeuksia on Suomessa 16. Seuraavat otteet ovat Suomen perustuslain 2. luvusta.

Katkelmat lakiteksteistä, oma tulkintani kursiivilla.


7 § Oikeus elämään

Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen.

Päivittäin tämä oikeus riistetään koululuokalliselta lapsia (23). Vuonna 2023 Suomessa tehtiin 8 300 aborttia (THL, 3.6.2024).

12 § Sananvapaus ja julkisuus

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Demokraattisen maan perusjuttu. Siltikin Suomessa käydään tällä hetkellä julkisuuden henkilön sananvapausoikeudenkäyntiä kaikkien kolmen oikeusasteen halki.

13 § Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus

Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin. Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan.

Ongelmakohtana perustuslain vastainen pakkojäsenyys vasemmistoagendaa edistävissä ylioppilaskunnissa.

15 § Omaisuuden suoja

Jokaisen omaisuus on turvattu.

Tuulivoimahankkeiden edellyttämät maanomistajien tilojen pakkolunastukset eivät sovi yhteen tämän oikeuden kanssa.

17 § Oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin

Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Julkisen vallan on huolehdittava maan suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista samanlaisten perusteiden mukaan.

Yliopistokoulutus suunnitellaan nykyisellään liiaksi ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden ehdoilla. Suomen parhaassa yliopistossa Aallossa (sijalla 113QS World Ranking 2025:ssa), on tarjolla 1 suomenkielinen KTM tai DI tason maisteriohjelma, ja 70 englanninkielistä.

19 § Oikeus sosiaaliturvaan

Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

Kansakunnasta kertoo paljon se, kuinka kaikkein heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä pidetään huolta. Omaishoidon tukea on lisättävä, hoitohenkilökunnan palkkausta nostettava alan houkuttelevuuden lisäämiseksi.

20 § Vastuu ympäristöstä

Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille.

Vastuunotto ympäristöstä ei ole vihreiden tehtävä. Jokainen voi vaikuttaa omilla arkivalinnoillaan omaan lähiympäristöön. Ison skaalan kysymyksissä vastuu on kansainvälisellä yhteisöllä, sekä erityisesti suurvalloilla. Tavallisen ihmisen hyviä keinoja ovat lähiruuan suosiminen, kierrätys ja vastuullinen kuluttaminen.


Lakia ja järjestystä,

Ossi Lehtihuhta