Työt alkoivat – Miten suurlähetystöön pääsee harjoitteluun?

14/09/2024

Minulta kysytään usein, kuinka suurlähetystöön pääsee harjoitteluun? Kannattaako hakea, ja mitä siellä pääsee tekemään?

Ensiksi, Suomella on 74 suurlähetystöä, ja niistä useassa kymmenessä tälläkin hetkellä korkeakouluharjoittelija. Washingtonin suurlähetystö on jaettu neljään osastoon: taloussuhteet, politiikka, maakuva ja puolustus. Kauppatieteiden taustaa voi höydyntää taloussuhteiden osaston harjoittelijana.

Kokoustamme suljettujen ovien takana, eikä kirjoittamistani raporteistakaan voi kertoa julkisuuteen. Suurlähetystön ulkopuolisista toimista voi kertoa; tällä viikolla olin kvanttiteknologian maailmankonferenssissa Suomea edustamassa!

Suurlähetystöharjoittelija on tyypillisesti maisterivaiheen oikeus-, kauppa-, valtio- tai yhteiskuntatieteilijä. Minulla opintopisteitä on Vaasan yliopiston kauppatieteiden koulutusohjelmassa 298/300. Lykkäsin valmistumista puolella vuodella, sillä yliopiston harjoittelutuen saamiseksi tulee olla vielä kirjoilla oppilaitoksessa.

Harjoittelijat ovat työsuhteessa Suomen ulkoministeriöön, mutta palkan maksaa käytännössä sponsoroiva yliopisto. Oma matkani Washingtoniin alkoi seuraavasti:

7.9.2023 Lähetin syntymäpäivänäni motivaatiokirjeen ja CV:n suurlähetystön hallinnolle.

19.9.2023 Sain kutsun haastatteluun. Tähän vaiheeseen pääsi alle kymmenen hakijaa.

25.9.2023 Puolen tunnin Teams-haastattelu. Oma esittely, kysymyksiä taustastani ja tietämyksestä kansainvälisestä kaupasta. Englannin kielen taidon testaaminen. Kirjoitustehtävä aiheella: Miten Yhdysvaltain ja Suomen välisiä taloudellisia suhteita voisi parantaa. Tunti aikaa kirjoittaa, eikun täyttä häkää vain! Juuri aikamääreeseen mennessä valmista, onneksi tekniikka toimi.

27.9.2023 Tällä haastattelukerralla valitiin kolme harjoittelijaa vuodelle 2024. Yksi keväälle, kesälle ja syksylle. Toivoin ajankohdaksi syksyä, sillä halusin olla paikalla vaalien aikaan. Keväälle tarjoutui myös hyvät mahdollisuudet tehdä ensin toimeksiantona gradu teollisuusyritykselle, ja kesälle järjestyi pesti toimittajana.

4.6.2024 Suojelupoliisi vireytti turvaselvityksen minusta. Selvityksessä tutkitaan oma henkilöhistoria.

14.6.2024 Hyväksytyn turvaselvityksen jälkeen hain A2, eli "diplomaattiviisumia" Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystöstä. Viisumin haku kysyy malttia. Sähköisellä hakulomakkeella tarkastetaan kattavasti oma ja sukuhistoria.

17.6.2024 Lähetin passini Yhdysvaltain suurlähetystöön viisumin leimausta varten. Muutaman viikon jälkeen se palasi takaisin, kiitos Posti!

28.8.2024 Hihnalle laukku ja viimeinen kuppi naamaan. Lento Helsinki-Keflavik-Newark.

3.9.2024 Ensimmäinen työpäivä. Kävelen luoteis-Washingtonissa puolentoista mailin työmatkan halki suurlähetystöalueen. Bongaan lähetystöjä. Azerbaijan, Norja, Vatikaani ja Suomi! Kravatti ojennukseen, ja passi virastopalveluvastaavalle. Olen aloittanut uran ulkoministeriössä!